Home

Nieuws

Hoog tarief BTW voor growkit paddo's

Op de levering van zogeheten growkits is het algemene tarief (19 procent) voor de omzetbelasting verschuldigd. Er is geen sprake van pootgoed waar slechts 6 procent op van toepassing is.

Kort samengevat is de uitspraak van rechtbank Leeuwarden de volgende:

Een ondernemer levert producten voor de kweek van paddenstoelen met hallucinerende werking. Dit zijn growkits en zogenaamd broed. Een growkit bestaat uit een afgesloten doorzichtig plastic bakje met daarin het broed en een tweetal toevoegingen om het vocht te reguleren. Het broed zelf bestaat uit een beschimmeld graanproduct in plastic zakken en wordt geleverd aan kwekers. In geschil is of de ondernemer in 2006 voor de growkits het verlaagde btw-tarief van 6 procent is verschuldigd of het algemene 19 procent tarief (standpunt inspecteur).

In maart 2007 schrijft de inspecteur in een brief aan de ondernemer dat voor het broed in de toekomst ook het hoge tarief moet gelden, doch dit valt buiten de onderhavige procedure.Rechtbank Leeuwarden oordeelt dat een growkit als kant-en-klaar product wordt geleverd aan consumenten die enkel de verpakkking hoeven te openen. Het is dus geen pootgoed bestemd voor de teelt van groenten en fruit. Het maakt niet uit dat de vochtregulerende toevoegingen geen voeding voor de paddenstoelen zijn en relatief weinig kosten. Door specifieke bestanddelen in de juiste verhouding samen te voegen tot een growkit hebben de samenstellende delen hun zelfstandigheid verloren en is het geen pootgoed meer. De ondernemer beroept zich verder ten onrechte op het gelijkheidsbeginsel. De betreffende collega-ondernemers vallen namelijk onder een andere eenheid. Het beroep wordt ongegrond verklaard.

Meer informatie: LJN: BR4939, Rechtbank Leeuwarden, nummer AWB 08/906Of registreer je om te kunnen reageren.