Home

Nieuws 682 x bekeken 1 reactie

Handtekeningen tegen GGO-proef Intervet

Boxmeer – Ruim 1.600 mensen hebben een petitie getekend tegen een proef van Intervet met een vaccin tegen longontsteking bij kalveren.

De medicijnfabrikant uit Boxmeer, sinds juni MSD Animal Health geheten, heeft een aanvraag ingediend voor een praktijktest van een nieuw vaccin bij maximaal vierduizend kalveren. De actiegroep Gentechvrije Burgers/Stichting VoMiGEN heeft hiertegen bezwaar aangetekend bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het vaccin is gericht tegen twee ziektes die bij kalveren longontsteking veroorzaken. De ziekteverwekkers zijn de bacteriën Pasteurella multocida en Mannheimia haemolytica. Het vaccin is gemaakt met bacteriën waarbij de genen die verantwoordelijk zijn voor de ziekte, zijn verwijderd.

Volgens MSD Animal Health is deze techniek niks bijzonders. Bij een ’behoorlijk deel’ van de vaccins die het bedrijf produceert wordt deze vorm van gentechnologie toegepast. Het aantal van vierduizend kalveren zal in praktijk lang niet gehaald worden; vijfhonderd is normaliter genoeg, aldus de woordvoerder.

Miep Bos, woordvoerster van de Europese Gentechvrije Burgers, stelt dat via de mest van de kalveren de gemanipuleerde bacteriën in het milieu terecht kunnen komen. De woordvoerder van MSD verwijst in reactie hierop naar een advies van de beoordelingscommissie Cogem waarin staat dat het risico op schadelijke milieu-effecten ’verwaarloosbaar klein’ is.

De test op de kalveren vanaf twee weken oud is een veldproef, en de laatste fase voordat de registratie van het geneesmiddel kan beginnen. Het duurt nog drie jaar voor het op de markt kan komen. Het hele traject voor de ontwikkeling van een vaccin duurt gemiddeld tien jaar, aldus MSD.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Op 4 juli begon ik met een internationale internet petitie bij www.change.org tegen een gentech dierenvaccin dat volgens de aanvraag uitgeprobeerd gaat worden op 4000 kalfjes door de multinational Intervet, uit Boxmeer, die tegenwoordig deel uitmaakt van de multinational Merck. De mest en het stro met de gentech bacterie er in, worden uitgereden op het land.

    Op het ogenblik hebben meer dan 1600 mensen getekend. Inmiddels is mijn petitie gestuurd naar staatssecretaris Joop Atsma samen met mijn zienswijze en bezwaarschrift. Nog niet eerder maakten zoveel mensen bezwaar tegen een gentech dierenvaccin. De 1 tot 2 weken jonge kalfjes worden weggehaald bij hun moeder en in Sint Anthonis (Br) in een dierenverblijf van Intervet geplaatst. Zij kunnen dus ook geen colostrum meer drinken, de eerste melk die zo belangrijk is voor kalfjes. Een eerdere studie toonde aan, dat kalfjes ziekteverschijnselen kregen na een soortgelijke inenting, maar de firma vond, dat het vaccin niet de schuldige was.

    Men is er op uit om zo snel mogelijk een toelating van het middel te krijgen. Maar in Europa is men strenger dan in de USA. Aan het eind van de proef worden de kalfjes gedood. Men gebruikt bacteriën, waarbij men genen verwijdert (deletie). Dit heeft men meer gedaan en met een verrassende uitkomst. *Zweedse onderzoekers hadden bij een ziekteverwekkende bacterie twee genen uitgeschakeld die in de infectiecyclus van deze bacterie een belangrijke rol spelen.

    Daardoor verwachtten de onderzoekers een verminderde virulentie. Maar tot hun verrassing bleek bij dierproeven, dat die bacterie juist nog meer ziekteverwekkend werd. www.gentechvrij.nl. *Uit: De verborgen gevaren van vaccinaties door Tinie Kuiper, blz 270. Petitie: http://www.change.org/petitions/stop-the-permission-for-an-introduction-in-the-environment-of-a-gm-vaccine-tested-on-little-calves#signatures.

Of registreer je om te kunnen reageren.