Home

Nieuws 580 x bekeken

Hagelkanon faalt bij extreem weer

Doetinchem – Verschillende telers in Nederland en België met anti-hagelkanon zijn dit jaar compleet verhageld. In de Belgische schadegebieden waar vorige week veel schade is aangericht draaiden tien tot 12 kanonnen, maar die konden niets uitrichten

Dat zegt Marnix de Praet, directeur van hagelkanonleverancier Inopower. ”Ze zijn wel ingezet, maar er was sprake van zeer extreem onweer. Er is een einde aan wat techniek kan. Het weer speelt zich normaal af in de luchtlaag tussen nul en tien kilometer. In dit geval waren er wolkentoppen van 15 kilometer hoogte.”

Er zijn anti-hagelkanonnen omgewaaid door de extreme storm, waar de kanonnen wel bleven staan, is er effect gemeten, stelt Praet. ”Er zijn kanonnen waar in een straal van 200 meter nog wel geplukt kan worden voor de versmarkt, daarbuiten is het alleen nog geschikt voor sap of verwerking.” Daarmee bood het kanon niet de bescherming die ervan verwacht werd.

Ook in Nederland zijn bij Leerdam meerdere telers verhageld met een kanon. Teler Gerard de Bruin uit Acquoy wist dat op 28 juni het kanon niets zou uitrichten tegen de bui. ”De lucht was zwartgrijs en groen. We hebben hem aangezet, maar de natuur wint het uiteindelijk altijd. Het kanon kan negen van de tien buien aan, maar niet allemaal.”

Toch blijft de teler positief over het kanon. ”Je zet zo’n kanon neer omdat je veel schade hebt gehad. Dat is vijf jaar geleden, we hebben nu vier jaar schadevrij gewerkt.” Twee andere fruittelers in Limburg en Zeeland vermoeden dat het kanon hen heeft behoed van ernstiger schade in dit extreme jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.