Home

Nieuws

Groen dak voor isolatie en camouflage

Ouddorp – In het recreatiegebied Klepperduinen op Goeree-Overflakkee worden de daken van de sanitairunits met onder andere sedum beplant.

Een uitstekende isolatie en in dit geval ook een perfecte harmonie met de omgeving. Klepperduinen is een nieuw recreatiegebied op een voormalig landbouwgebied, nu natuurgebied, van 35 hectare groot. Het recreatieterrein wordt omlijst door een ecologische zone.

Directeur en oprichter Ludovic den Hollander: “Wij ondernemen sinds 1966 midden in de natuur en hebben hoge ecologische ambities. Wij proberen onze bedrijfsvoering zo goed mogelijk in het bestaande landschap te integreren. Begin jaren tachtig hadden wij als een van de eerste recreatieparken energiebesparende kranen en elektrokarren. Wij doen daarnaast volop aan actieve educatie op gebied van natuur en duurzaamheid, met name voor de jeugd.” Bij de ontwikkeling van het drive-in camperpark Klepperduinen is eerst gezorgd voor een groene infrastructuur door in het jaar 2000 bomen en struiken te planten, natuurlijke geluidswallen aan te leggen en gras te zaaien. Daarna volgt de verdere aanleg.

Om ook de mobiele sanitaire units een natuurlijk karakter te geven is gekozen voor met sedum beplante daken van ongeveer 30 vierkante meter. Leon Schultz van Frans van den Bos Hoveniers: “dat past helemaal in de natuurfilosofie van de opdrachtgever. Het groene dak trekt insecten en vlinders aan en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Wij verwachten dat het groene dak in de zomer de warmte uit het gebouw houdt en in de winter juist bewaard door natuurlijke isolatie. Ook het rioolsysteem wordt minder belast doordat het sedum-dak het regenwater vasthoudt.”

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.