Home

Nieuws

Groei biobrandstoffenmarkt EU neemt af

Parijs – De Europese markt voor biobrandstoffen groeit in een steeds trager tempo. De afzet van bio-ethanol groeit sneller dan de afzet van biodiesel.

Dat blijkt uit een analyse van Eurobserver, een Frans analysebureau dat samenwerkt met energiemaatschappijen. Het gebruik van biobrandstoffen in de EU is het afgelopen jaar toegenomen met 1,7 miljoen ton olie-equivalenten.

Een jaar eerder bedroeg de groei nog 2,7 miljoen ton olie-equivalenten. De totale markt komt in volume op een omvang van 102 miljoen vaten à 159 liter. De markt is in volume vorig jaar 13,6 procent gegroeid. In 2009 bedroeg het groeipercentage 28,9 procent en in 2008 42,8 procent. In 2010 groeide de afzet van bio-ethanol met 26 procent terwijl de afzet van biodiesel met 11 procent toenam.

Volgens Eurobserver zal de afkoeling van het groeitempo doorzetten. Het Britse bureau Datamonitor komt tot dezelfde conclusie en stelt voor de periode 2010 tot en met 2015 een gemiddelde groei van de markt van 12,8 procent in het vooruit. In de periode van 2006 tot en met 2010 bedroeg de groei gemiddeld 30 procent.

De markt is in 2015 volgens Datamonitor financieel ongeveer 35 miljard euro waard. De omzet in de sector bedraagt nu volgens Eurobserver 19,7 miljard euro. Dat is een fractie van de omzet van de grotere oliemaatschappijen. Ter vergelijk: Koninklijke Shell boekte vorig jaar een omzet van 256 miljard euro.

Oliemaatschappij British Petrol verklaarde eerder dat de groei beperkt wordt door regulering van de markt door Brussel. De Europese Commissie stelt steeds meer duurzaamheidseisen aan de biobrandstoffen. De eisen zijn het gevolg van kritiek dat de productie van biobrandstoffen vaak ten koste van de voedselproductie en biodiversiteit gaat.

Bio-ethanol wordt vooral vervaardigd uit mais en suikerriet. Wereldwijd zijn de VS en Brazilië de grootste producenten. Biodiesel wordt in de EU met name gemaakt van koolzaad. In Azië wordt biodiesel vervaardigd uit palmolie en in Noord- en Zuid-Amerika uit soja-olie.

Of registreer je om te kunnen reageren.