Home

Nieuws 199 x bekeken

Groei Duitse economie zwakt sterk af

Wiesbaden – De groei van de Duitse economie heeft in het tweede kwartaal sterk aan tempo verloren onder druk van de Europese schuldencrisis en de afzwakkende Amerikaanse economie.

De groei kwam uit op slechts 0,1 procent ten opzichte van de voorgaande 3 maanden. Dat maakte het Duitse federale bureau voor de statistiek dinsdag bekend.

Duitsland is het belangrijkste handelsland voor Nederland. Economen gingen voor het afgelopen kwartaal gemiddeld uit van een groei met 0,5 procent. In het eerste kwartaal groeide de grootste economie van Europa nog met een herziene 1,3 procent van een eerder gemelde expansie van 1,5 procent.

Op jaarbasis groeide de Duitse economie in het tweede kwartaal met 2,8 procent. In het eerste kwartaal van 2011 kwam de groei nog uit op 5 procent op jaarbasis.

Volgens het statistisch bureau is het de zwakste economische groei sinds het begin van 2009, toen de financiële crisis een hoogtepunt bereikte. ”De dynamiek in de Duitse economie is significant afgekoeld sinds de robuuste start van het jaar”, aldus een toelichting.

De Duitse economie had in het afgelopen kwartaal vooral last van de zwakke consumentenuitgaven en bestedingen in de bouw. De bedrijfsinvesteringen in Duitsland boden enige steun aan de economische ontwikkeling.

De Duitse centrale bank verwacht voor heel 2011 een economische vooruitgang van 3,1 procent. De overheid rekent op een groei van 2,6 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.