Home

Nieuws 211 x bekeken

Goudprijs stijgt, olieprijs daalt

Tokio - De prijs van goud, door investeerders gezien als veilige haven in onzekere tijden, steeg dinsdag opnieuw sterk tijdens de Aziatische handel. Olie was wederom aanzienlijk minder in trek onder investeerders.

Terwijl maandag al de grens van 1700 dollar per troy ounce (31,1 gram) voor het eerst in de geschiedenis werd doorbroken, noteerde de goudprijs dinsdag tussentijds op 1753 dollar per troy ounce.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde dinsdagochtend met bijna ruim 3 procent tot 78,69 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper en kostte 101,69 dollar per vat.

De beurs in Amsterdam maakt zich dinsdag op voor een heuse beurskrach, in navolging van de forse koersduikelingen in Azië en New York.

,,We voorzien een beurskrach 2011. De AEX zal naar verwachting tussen 12 en 18 punten lager openen. De bodem is eronder uit'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Volgens Koenders is de crisis compleet. ,,Op de markten ontwaakt het realisme dat de Verenigde Staten snel in een recessie kunnen geraken, de wereldeconomie stilvalt en banken in zware moeilijkheden kunnen komen'', aldus Koenders.

In het Verre Oosten toonden de koersenborden dinsdag ook een bloedrood beeld. ,,De markten prijzen een wereldwijde financiële crisis in, we duiken werkelijk omlaag'', aldus een andere expert. Vooral aandelen van financiële instellingen kregen het zwaar te verduren. Ook bedrijven die voor een groot deel afhankelijk zijn van de export en daardoor baat hebben bij een stabiele wereldeconomie, vielen sterk terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.