Home

Nieuws 333 x bekeken

Gladiolenkeuring 2011 afgerond

Lisse – De speciale gladiolenkeuringen en die van de Agapanthus zijn afgerond. De KAVB hield drie gladiolen- en twee Agapanthus-keuringen in de keuringszaal bij de CNB in Lisse.

Bij de gladiolen wist J. en P. Snoek in de categorie gladiolen die ook op de KAVB-proeftuin staan en waarvan de helft van het proeftuincijfer meetelt, met 8,44 punten hoog te scoren met Gladiolus ‘Flevo Spirit’. ‘Flevo Flash’ scoorde 8,43 punten. Bij de kleinbloemige cultivars scoorde Snoek 8,80 punten met ‘Flevo Cool’.

In de prijsvraag waaraan elke gladiool kan deelnemen, ongeacht registratie of getuigschrift, won Prisma Gladiolus met zaailingnummer 04.397.01, die 9,50 punten scoorde. Een groot aantal zaailingen van Prisma trok eveneens de aandacht van keurmeesters en bezoekers.

De eerste Agapanthus-keuring in juli had veel inzendingen, maar afgelopen maandag waren er minder. Verschillende inzenders wisten Agapanthus fraai te tonen. De grootste inzending was van de Agapanthus-specialist Piet Zonneveld met Agapanthus als snijbloem op de vaas. J. Zwetsloot liet een aantal potten en kuipen met Agapanthus zien. Zijn ‘Happy Blue’ kreeg maar liefst 9,60 punten en zijn zaailing 09.216 was goed voor 9.50 punten. Boesaard, Katwijk, liet ‘Tinkerbell’ zien en scoorde daarmee 950 punten.

Bij de Agapanthus op vaas ging de strijd tussen Zwetsloot en Kees Bleeker. Uiteindelijk kwam Zwetsloot met ‘Cas’, die 9,70 punten scoorde, als eerste uit de bus. Bleeker werd een goede tweede en vierde met respectievelijk ‘Senna’, die 9,60 punten scoorde en ‘Mara’, die 9,50 punten behaalde. Zwetsloot wist ook beslag te leggen op de derde plaats met ‘Dr. Brouwer’ die 9,50 punten scoorde. Evenals Arisz Bloemisterij Produkten uit Beverwijk die met de typische compacte bloeiwijze van ‘Sofie’ ook 9,50 punten behaalde.

Het Agapanthus-sortiment wordt steeds breder. Er zijn kleine, grote en hele grote planten, met groen blad of met bontblad. Het is een bron van variatie en tuinplezier. Als bloemisterijproduct is de Agapanthus niet meer weg te denken als snijbloem. De houdbaarheid is zonder meer goed. De inzendingen gladiolen en Agapanthus zijn nog de gehele week in de showruimte bij CNB te bewonderen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.