Home

Nieuws 230 x bekeken

Gezond Groeien project moet voorbeeld zijn voor varkenshouderij

Den Bosch – Het project Gezond Groeien wil het antibioticagebruik in de varkenshouderij doelgericht aanpakken. ”Het project dient als voorbeeld voor de gehele varkenshouderij” volgens de initiatiefnemers.

Bij het project zijn naast vier zelfstandige varkenshouders, ook voerfabrikant Fransen Gerrits, dierenartsencombinatie DAC Aadal en farmaceut Intervet Schering Plough betrokken. Volgens Mirjam Goedkoop van HAS KennisTransfer – de partij die het project uitvoert – is er al een daling in antibioticagebruik te zien. ”We merken dat bewustzijn heel belangrijk is, daarom besteden we binnen het project veel aandacht aan verandering in houding, gedrag en managementaanpak. Ook werken we aan betere voeders en hygiënemaatregelen”. Volgens Jan van Vuren, dierenarts bij DAC Aadal is het mooie van dit project dat er meerdere disciplines bij betrokken zijn. We zijn gestart met een nulmeting in december, waarin we onder andere de slachtlijn, hygiënemonsters, werkwijze en behandelmethodes onder de loep hebben genomen. Varkenshouders krijgen echt een spiegel voorgehouden. Ze zien hoe zij het zelf doen ten opzichte van anderen”.

Varkenshouder Ad van Duijnhoven sloot zich ruim anderhalf jaar geleden aan bij het projectteam. In eerste instantie gebeurde dat op advies van zijn dierenarts. ”Als varkenshouder ben je je bewust van het probleem, maar je voelt je soms ook met de rug tegen de muur gezet. Je moet veranderen, maar ook een gezond bedrijf runnen. Het project drukt je met de neus op de feiten. Dat is best confronterend, zeker ten aanzien van collega-varkenshouders. Maar ook super leerzaam. Ik ben al heel lang varkenshouder en wil dit ook graag blijven. Als je niks verandert, blijf je steeds tegen dezelfde problemen aanlopen”.

Volgens Goedkoop dient het project als voorbeeldfunctie voor de varkenshouderij. ”We willen met dit project laten zien dat een antibioticadaling te bereiken is door samen te werken met meerdere partijen in de keten.” Het project duurt nog tot eind 2011. Op 29 september aanstaande is er een bijeenkomst gepland waarbij praktische handvatten voor de varkenshouders worden geformuleerd en ook een eventueel vervolg van het project wordt besproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.