Home

Nieuws 14 reacties

Geen uitstel uitrijverbod dierlijke mest, wel uitstel inzaai groenbemester

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) verleent geen uitstel voor het verbod op uitrijden van dierlijke mest.

Bleker ziet geen landbouwkundige noodzaak om na 1 september nog dierlijke mest uit te mogen rijden op zandgrond. Varkenshoudersorganisatie NVV en melkveehoudersvakbond NMV hadden hier een verzoek voor ingediend. Ook voor klei- en veengrond wordt geen uitstel verleend. Op deze gronden mag tot 15 september mest worden uitgereden.

Bleker verlengt wel de periode waarin op kleigrond groenbemester ingezaaid mag worden. Normaal moet deze groenbemester voor 1 september worden ingezaaid om extra mest te mogen aanvoeren. Deze periode is met drie weken verlengd.

De staatssecretaris verleent eveneens ontheffing voor het scheuren van grasland op percelen die schade hebben door emelten en engerlingen. Graslandvernieuwing is normaal niet toegestaan in het najaar. Maar om de schade aan het grasland te herstellen staat Bleker nu wel toe dat boeren het grasland opnieuw inzaaien. LTO Nederland had hierom gevraagd, na schademeldingen uit het oosten van het land. LTO schat dat het om ongeveer 500 hectare grasland gaat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de boer met de putten erg vol

  die hoge heren hebben ook nergens verstand van wij hebben alle putten nog vol en het land is 1 grote water plas en dan geen verlenging om mest uit te rijden? waar hebben ze hun verstand?

 • no-profile-image

  En waar zit het verstand van de boeren dan om aan deze volstrekte onzin mee te doen? Ik vraag me wel eens af of dáár nog wel praktijkkennis zit.

 • no-profile-image

  Het is landbouwkundig juist om te wachten met bemesten tot de grond het toelaat. Het is zelfs verboden mest uit te rijden als de zode verzadigd is met water!!! Als dit in augustus het geval is het landbouwkundig juist om mest uit te rijden in september! Fijn om op deze manier een grotere mestopslag af te dwingen. Nog fijner is het dat we dit jaar niet eens de gebruiksruimte kunnen benutten als we veel voorraad meenemen naar 2012. Dit betekent afvoer terwijl er landbouwkundig helemaal geen noodzaak voor is!! Gelukkig hebben we meer verstand van pony's.

 • no-profile-image

  jannus

  gewoon niet aan meewerken en uitrijden als de grond
  het verdragen kan en dan iedereen want
  eendracht maakt macht

 • no-profile-image

  boze boer

  De hoge pieten die het zo goed weten, maken op deze manier een mest probleem.

 • no-profile-image

  Uit vooral de laatste 2 reacties blijkt dat er belletjes beginnen te rinkelen.

 • no-profile-image

  Steeds meer draagvlak voor mestverwerking afdwingen,dat doe je zo.Opslagen moeten nu(draagvlak)vol want de knip bij de varkensboeren is bijna leeg ,volgens de banken niet.Och de koeienboeren met te weinig opslag kunnen van de winter ook afvoeren,goede melkprijs gehad? Zo zie je maar weer te veel vlees eten Henkie(goedkoop) maakt hufterig?Coulance, want weersomstandigheden zijn niet te beinvloeden en milieu komt op de 2e plaats bij economische crisis,toch.

 • no-profile-image

  Gekker kan het niet meer worden ..Boeren mogen grasland dat schade heeft door emelten en engerlingen herstellen .Dat heeft Bleker besloten na overleg met L.T.O. Nog even en ze regelen ook onze levensloop.
  In wat voor eng land leven we , Is dit wat we hebben bereikt met een
  Europa. HOE VER GAAT DEZE ONDERDRUKKING ....VAN ONZE
  VRIJHEID... Met instemming van collaborateur L.T.O..
  Boeren verdwijnen als sneeuw voor de zon. Alleen als korenwolf
  is er nog een kans op overleven,
  .

 • no-profile-image

  Om die laatste zin van jou heb ik zeker een kwartier in een deuk gelegen, Hamstra. Maar je hebt gelijk: als je voor iedere stap die je zet toestemming nodig hebt van de ambtenaartjes, die ook nog eens geen enkele kennis van zaken hebben (LTO trouwens ook niet), dan is er iets goed mis. Maar we laten het natuurlijk wel gebeuren met z'n allen. Hoe fout moet het nog gaan voordat de "hoogopgeleide boeren" van tegenwoordig in opstand komen?

 • no-profile-image

  GEEN LANDBOUWKUNDIGE NOODZAAK?? Is die er op veen en klei wel tot 15 sept?? Het enige criterium in het verleden was UITSPOELING om verschil tussen zand en klei aan te brengen. Met alle geweld in augustus uitrijden geeft alleen maar uitspoeling.
  De boeren worden onder druk gezet om toekomstig mestbeleid makkelijker door de strot te kunnen duwen! De mestvisie van Bleker is niet voor niets zeer tactisch doorgeschoven naar september! De boeren worden nergens anders meer voor gebruikt dan voor politiek wisselgeld richting Brussel(derogatie)!!!
  Vakbonden tijd voor aktie!!!!

 • no-profile-image

  jeroen v

  De laaste jaren hebben we uitstel gehad. nu is het de natste zomer sinds 1906 dan mogen we niet uitrijden.
  ik denk dak de provinciale sloot hiero vol blaast. moet me stront tog ergens kwijt.
  slaat gewoon nergens op.

 • no-profile-image

  student91

  Misschien moeten ze daar in Den Haag dit keer voor de verandering maar wel eens naar de KNMI luisteren. De natste zomer sinds 1906, en dan geen uitstel? Voor het eerst sinds jaren is uitstel echt noodzakelijk, en dan laten ze je lekker met de gebakken peren zitten..

 • no-profile-image

  lb

  Bedankt lto

 • no-profile-image

  LTO gelukkig hebben ze meer verstand van beleggen

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.