Home

Nieuws 681 x bekeken

Geen herziening BTW voor rundveehouder

Een rundveehouder die sinds 1 juni 2006 meedoet met de BTW krijgt niet alsnog BTW terug over eerdere investeringen in bedrijfsmiddelen en de opfok van melkkoeien.

Kort samengevat is de uitspraak van de Hof Den Bosch de volgende:

Belanghebbende exploiteert een rundveehouderij. In 1997 heeft hij geïnvesteerd in een stal. In 1998 t/m 2006 heeft hij een staldeur, een troffelvloer, een melkkoeltank, koematrassen en een ontijzeringsinstallatie aangeschaft. Sinds 1 juni 2006 opteert belanghebbende niet langer voor de landbouwregeling van artikel 27 Wet OB 1968. De Inspecteur nodigt belanghebbende uit om een opgave "herziening omzetbelasting" in te dienen en het geschil spits zich toe op deze lijst.

Belanghebbende bepleit allereerst dat de investeringen moeten worden gezien als zogenoemde kostbare diensten waarop de herzieningsregeling van toepassing zou moeten zijn, hij acht de beperking van artikel 13 van de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting in strijd met de Zesde Richtlijn. Het Hof verwerpt deze visie en verwijst naar een arrest van de Hoge Raad van 11 augustus 2006, nr. 42.068, VN 2006/44.13. Met de verbouwing van de melkveestal heeft belanghebbende een goed vervaardigd dat tevoren niet bestond. De ontijzerinstallatie is aard en nagelvast verbonden met de uitbreiding van de stal en het geheel vormt naar het oordeel van het Hof een dienst en er is geen sprake van een levering. De opfok van een kalf tot melkkoe is geen vervaardigen (Dressuurstal Jespers). Het hoger beroep wordt vervolgens ongegrond verklaard.

Meer informatie: Hof Den Bosch 19 mei 2011, nummer 10/00245, LJN BR2542

Of registreer je om te kunnen reageren.