Home

Nieuws

Gasconsumptie neemt af door slecht rendement WKK

De Lier – De tuinbouw zal de komende maanden vermoedelijk minder gas consumeren dan een jaar geleden. Telers zetten hun WKK minder vaak aan of proberen minder te verwarmen zodat de productie wat wordt beperkt zodat een betere prijs kan worden bedongen. Dat stelt Nife Energieadvies uit De Lier.

”De marge op een WKK is momenteel voor de meeste telers ver onder de maat”, aldus energie-adviseur Sander Zaat. Zaat denkt dat een sparkspread van gemiddeld 40 euro per MwH nodig is voor gezonde WKK-rendementen. Netbeheerder Tennet stelt dat het WKK-vermogen in Nederland een plafond bereikt heeft en niet verder meer zal stijgen.

Sommige groentetelers verwarmen de kas ook minder met gas om zo de productie wat terug te schroeven, aldus Zaat. ”Deels is dat het gevolg van de Ehec-crisis.” Zaat schat dat zo’n 45 procent van het volume voor 2012 door telers al is vastgelegd.

Eerder meldde energieconcern Essent, dochter van RWE, dat het verkochte volume gas 12 procent is gedaald op jaarbasis. Essent weet de afname aan relatief warm weer in begin 2011 en de Ehec-crisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.