Home

Nieuws 252 x bekeken

Gas en warmte van rioolzuivering naar Aviko

Olburgen – Waterschap Rijn en IJssel wil aardappelverwerker Aviko biogas leveren dat geproduceerd wordt met rioolwater. De zuiveringsinstallatie in het Achterhoekse Olburgen moet daarvoor aangepast worden.

De huidige vergister bij de zuiveringsinstallatie moet worden aangepast en uitgebreid. Nu wordt het gas nog gebruikt in een WKK-installatie. Daarbij gaat warmte verloren. Straks gaat het gas rechtstreeks naar de aardappelverwerker, die het gebruikt om bedrijfsprocessen op te warmen. Hierdoor wordt de energie-efficiëntie groter. De productie van biogas gaat omhoog van 735.000 naar 845.000 kubieke meter per jaar.

Het algemeen bestuur van het waterschap neemt begin september een besluit over het project, waarmee een investering van 1 miljoen euro gemoeid is. Ongezuiverd afvalwater bevat tien keer meer energie dan nodig is voor de zuivering, aldus het waterschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.