Home

Nieuws 200 x bekeken

Gangbare boeren veroordeeld voor schade bij bio-boeren

Stearns County – In de VS hebben twee biologische boeren compensatie gekregen voor de vervuiling van hun akkers door de gewassen van gangbare landbouwers.

In Minnesota heeft de rechtbank geoordeeld dat een biologische bedrijf dat omgeven is door gangbare boeren een schadevergoeding mag eisen, wanneer zijn akkers beschadigd raken door gewasbeschermingsmiddelen. Op de velden van biologische boeren waren residuen van gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Het boerenpaar bezit een boerderij met een areaal van 600 hectare in Stearns County en besloot na jaren van grote verliezen om in 2009 tot vervolging over te gaan.

De rechtbank verwierp de aanklacht, maar het ’Appeals Court’ stelde hen in het gelijk. Er is inderdaad sprake van een misdaad wanneer pesticiden van nabijgelegen conventionele akkers ervoor zorgen dat producten op de biologische akker niet langer als zodanig verkocht mogen worden.

In Californië is eenzelfde uitspraak gedaan. Een in die staat gevestigde biologische boerderij won onlangs een rechtszaak van één miljoen dollar, een zaak die aangespannen was tegen een conventionele boerderij. Het gewas van Jacob’s Farm/Del Cobo’s was besmet geraakt en moest worden weggegooid. De rechter stelde de gedaagde in het gelijk en vindt dat de vervuilers voor de schade verantwoordelijk moeten worden gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.