Home

Nieuws 286 x bekeken

Frugi Venta verwacht forse toename export naar Rusland

Den Haag – De export van groente en fruit naar Rusland zal door het vervallen van verplichte Ehec-certificering vermoedelijk fors toenemen. Dat stelt Peter Verbaas van handelskoepel Frugi Venta.

Of oude volumes op Rusland weer zullen worden gehaald is nog wel de vraag gezien de belemmeringen die blijven. Hoewel de Ehec-verklaringen nu worden opgeheven, blijft Rusland van Nederland een andere keuringssystematiek eisen.

Rusland erkent de KCB niet als bevoegde keuringsdienst omdat het geen overheidsinstantie is. Daarom keurt de Voedsel en Waren Autoriteit. Deze heeft echter minder capaciteit beschikbaar dan de KCB en kan daardoor niet altijd voldoen aan de vraag vanuit het bedrijfsleven.

De standaardeisen van Rusland zijn bovendien zwaarder dan die van bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. Zo eisen de Russen dat partijen paprika volledig vrij zijn van Californische trips, wat in de praktijk moeilijk realiseerbaar is. De productgroepen die in de export naar Rusland de meeste hinder ondervinden zijn tomaat, paprika, appel, peen, kool en rode bieten, aldus Frugi Venta.

Of registreer je om te kunnen reageren.