Home

Nieuws 259 x bekeken

Fransen zetten acties tegen Spaanse producten door

Parijs – Franse vakbonden voor groente- en fruittelers bereiden nieuwe acties tegen wat ze goedkope importen noemt voor. De tuinders zeggen door te gaan met de acties totdat supermarkten marges inleveren en de regering de Franse kostprijs helpt omlaag te brengen.

Volgens de Franse telers hoeven Spaanse telers niet aan dezelfde zware productie-eisen te voldoen als Franse telers, waardoor ze de Franse productie wegconcurreren. Bij de acties worden vrachtauto’s met Spaanse producten bij tolwegen of parkeerplaatsen aangehouden waarna de producten worden vernietigd.

De Spaanse regering heeft woedend gereageerd op wat het een lakse houding van de Franse politie noemt. De politie zelf zegt dat het aantal tuinders te groot is om aan te pakken. In één geval zag de politie 350 tuinders uit de provincies of départements Bouches-du-Rhone, Gard en Vaucluse tegenover zich.

De Spaanse belangenorganisatie voor tuinders en exporteurs, Fepex, heeft de plunderdrift van de Franse agrariërs nu ook in Brussel aangekaart. De organisatie vraagt zonder in details te treden om ’exceptionele maatregelen’. De Spaanse tuinbouw is reeds zwaar getroffen door de Ehec-crisis, aldus Fepex.

De Fepex stelt tevens dat de Spaanse producten de Franse productie helemaal niet wegconcurreren. In de praktijk gaan Spaanse producten via Frankrijk naar andere delen van Europa, aldus de organisatie. Met name Nederlandse producten zijn in de zomer concurrerend met Frans product, aldus de Fepex.

Of registreer je om te kunnen reageren.