Home

Nieuws

Fransen kijken naar marktverstoring bij groente en fruit

Parijs– De Franse bonden van groente- en fruittelers gaan samen met vertegenwoordigers van het ministerie van landbouw de marktverstoringen door buitenlandse concurrentie in beeld brengen.

Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om de groente- en fruitmarkt op nationaal niveau te organiseren. Op Europees niveau willen de Fransen dat er een onderling steunfonds voor producenten van groente en fruit komt.

Die voorstellen worden de komende dagen uitgewerkt door een aantal werkgroepen, zo is afgesproken tijdens een crisisberaad tussen de kabinetschef van het ministerie en vertegenwoordigers van de Franse tuinbouw. Verwacht wordt dat minister Bruno le Maire er zelf maandag het een en ander over zegt als hij een bezoek brengt aan tuinders in het zuidwesten van Frankrijk.

De uiteindelijke plannen moeten op tafel komen als partijen elkaar op 7 september weer ontmoeten. ”We verwachten met spoed conjuncturele maatregelen om de financiële positie van de producenten te ondersteunen. Anders gaat de sleutel op de deur op het moment dat we de sociale lasten en rente op leningen moeten betalen,” zegt plaatsvervangend secretaris-generaal Jérome Despey van de boerenbond FNSEA.

Of registreer je om te kunnen reageren.