Home

Nieuws

Franse tuinders dreigen met nieuwe acties

Perpignan – Franse tuinders dreigen met nieuwe acties nu het huidige seizoen rampzalig lijkt te verlopen. ’’We hebben een nog nooit vertoonde crisis, dit is de Berezina (-de grootste nederlaag van Napoleon-) ten voeten uit,” aldus de regionale afdeling van de boerenbond FNSEA in Bouches-du-Rhône in het zuiden van Frankrijk.

Volgens de tuinders moeten ze op de groothandelsmarkt van Châteaurenard bij Avignon momenteel bijvoorbeeld 30 cent per kilo voor hun tomaten accepteren terwijl de productieprijs op 80 cent per kilo ligt. De telers wijzen daarbij vooral naar goedkope invoer uit Spanje, al eerder het doelwit van blokkades aan de Frans-Spaanse grens. Die prijsval komt bovendien bovenop de ernstige gevolgen van de Ehec-crisis in Duitsland en Frankrijk zelf.

Ook het op gang komende seizoen voor appels en peren dreigt volgens de FDSEA een ramp te worden. Voorzitter Claude Rossignol: ’’Terwijl onze appels en peren op de markt komen, liggen de koelhuizen nu al vol met voorraden van het zuidelijk halfrond.” De verschillende boerenbonden in de betrokken regio’s komen later deze week bijeen om verdere actieplannen uit te werken, heeft Rossignol daarbij aangekondigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.