Home

Nieuws

Franse tuinbouw ’heeft minstens 50 miljoen nodig’

Parijs – De Franse groente- en fruittelers hebben zeker 50 miljoen euro aan steun nodig om de huidige crisis het hoofd te bieden.

De tuinbouw en de boerenkoepel FNSEA brengen dat morgen, vrijdag, ter tafel, als ze spoedoverleg voeren met de kabinetschef van minister Le Maire van landbouw.

’’Er is met grote spoed een reddingsplan nodig en dat vergt zeker 50 miljoen”, stelt voorzitter Angélique Delahaye van Legumes de France na een eerste gespreksronde van vertegenwoordigers van de tuinbouw, de groothandel en de grote winkelbedrijven die woensdag plaatsvond bij de landbouwdienst FranceAgriMer.

Na afloop van dat overleg heeft Le Maire’s kabinetschef toegezegd vrijdagochtend een delegatie te ontvangen. De tuinders willen daarbij praten over de gevolgen van de Ehec-crisis en over de door hen gewraakte invoer van goedkope producten uit bijvoorbeeld Spanje waartegen groepen tuinders al enkele malen actie hebben gevoerd in het zuiden van Frankrijk.

Tegelijkertijd organiseert de organisatie van agrarische familiebedrijven Modef vandaag, donderdag, haar jaarlijkse grote verkoopdag voor groente en fruit op de Place de la Bastille in Parijs. Ook in enkele Parijse voorsteden verkopen telers hun producten rechtstreeks aan de consument. Tomaten, pruimen, appelen, peren en andere producten kosten 1,50 euro per kilo. ’’Die prijs maakt een correcte beloning voor de producent mogelijk,” aldus secretaris-generaal Raymond Girardi van Modef.

Of registreer je om te kunnen reageren.