Home

Nieuws

Franse tomatenprijs fors onder meerjarig gemiddelde

Parijs – Het blijft tobben met de afzet van tomaten in Frankrijk. Het aanbod is nog steeds flink groter dan de vraag. De afgelopen maand lag de producentenprijs achttien procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde.

Dat stelt de agrarische infodienst Agreste in een productoverzicht. De Franse tomaten hebben ook flink te lijden gehad onder de Ehec-uitbraak in Duitsland en in eigen land, en de daarop volgende handelsbelemmeringen voor Europese tuinbouwproducten.

Zo langzamerhand koopt de consument wel weer meer tomaten, maar het vertrouwen is nog niet helemaal terug, denkt Agreste. Bovendien is het weer niet zomers genoeg om een goede vraag op gang te houden. De straatverkoop die de afgelopen weekenden was toegestaan, heeft wel enig soelaas geboden, maar leidde niet tot een substantiële steun voor de prijzen.

De tomatenoogst in Frankrijk wordt dit seizoen geschat op 584.000 ton, drie procent meer dan vorig seizoen. Het areaal is weliswaar iets teruggelopen, maar door het gunstige weer van het voorjaar komen de opbrengsten ook weer wat hoger uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.