Home

Nieuws 250 x bekeken

Franse minister belooft 'miljoenen'

Parijs – De Franse minister voor landbouw Bruno le Maire heeft de tuinders en andere boeren in zijn land ’miljoenen’ aan steun toegezegd. Hoeveel die steun uiteindelijk zal bedragen, wordt echter pas begin september bekend. ”De steun zal conjunctureel, structureel en Europees zijn,” aldus Le Maire.

”Ik weet dat de situatie voor veel exploitanten nijpend is en dat ze zich afvragen of ze nog wel een toekomst hebben. Ik wil daarom snel met een concreet antwoord komen. De regering moet fors bezuinigen maar voor de landbouwers komt er toch extra steun,” aldus Le Maire tijdens een bezoek aan tuinbouwgebieden in de Pyreneeën-streek. Net als in vorige gevallen gaat het echter niet om directe financiële hulp. De minister denkt over tijdelijke verlaging van de heffingen of van de rente op uitstaande leningen. Ook de organisatie voor de sociale zekerheid Mutualité sociale is gevraagd een bijdrage te leveren.

Al eerder werd bekend dat drie werkgroepen, met vertegenwoordigers van het ministerie en de organisaties in de tuinbouw, meer structurele maatregelen voorbereiden. Daarbij wordt onder meer gedacht aan versterking van de producentenorganisaties zodat zij meer macht tegenover de grote winkelbedrijven krijgen. Bovendien gaat Le Maire samen met zijn Spaanse collega Rosa Aguilar ook de Europese Commissie vragen om te kijken naar structurele oplossingen voor de problemen in de tuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.