Home

Nieuws

Frans crisisberaad over tuinbouw

Parijs – De Franse agrarische dienst FranceAgriMer houdt op woensdag 17 augustus een crisisberaad voor de sectie tuinbouw.

Dat gebeurt op verzoek van de drie grote boerenbonden, die de afgelopen dagen al enkele keren acties tegen goedkoop Spaans fruit hebben gehouden op autowegen in het zuiden van Frankrijk. Voor vrijdag zijn ook weer nieuwe blokkades aangekondigd. Donderdag blokkeerden enkele honderden tuinders op twee plaatsen, bij Nîmes en bij Perpignan, de snelweg om koelwagens met Spaans fruit uit de rij vrachtwagens te kunnen pikken. De lading daarvan werd aan de wachtenden uitgedeeld en verder over de weg uitgestort. In beide gevallen was de politie wel aanwezig maar werd niet ingegrepen. Eerder heeft de Europese boerenkoepel Copa-Cogeca al geprotesteerd tegen dergelijke 'inbreuken op de vrije handel'.

De Fransen houden de invoer van goedkopere groente en fruit uit Spanje en andere landen deels verantwoordelijk voor hun financiële problemen. Door de slechte zomer, de naweeën van de Ehec-crisis en de economische malaise stokt de afzet waardoor de prijzen zwaar onder druk staan. De boerenbond FNSEA sprak deze week 'van de ergste crisis sinds mensenheugenis'.

Of registreer je om te kunnen reageren.