Home

Nieuws 256 x bekeken

Frankrijk sluit stranden om groene algen

Brest – De Franse minister voor milieu Nathalie Kosciusko-Morizet heeft de sluiting gelast van alle stranden in Bretagne waar groene algen niet minstens dagelijks opgeruimd kunnen worden. De sluiting komt midden in de drukste vakantiemaanden en zorgt dan ook voor veel ophef in toeristisch Bretagne.

Honderden stranden in dit deel van Frankrijk worden jaarlijks bedekt door een dikke laag groene algen die niet alleen stinken maar waarvan de dampen ook giftig zijn. De afgelopen dagen zijn er weer een kleine veertig dode wilde zwijnen gevonden terwijl eerder al een paard en een paar honden tijdens een tochtje op het strand om het leven kwamen. Om verder geen risico te nemen, verbiedt Kosciusko nu de toegang tot tientallen stranden. ”Dit is een maatregel die erg strikt nageleefd zal moeten worden.”

De algen worden algemeen toegeschreven aan de watervervuiling door de intensieve varkenshouderij die vooral in dit deel van Frankrijk is geconcentreerd. De boeren proberen de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk van zich af te houden, bijvoorbeeld door te stellen dat er geen harde bewijzen zijn dat de omgekomen dieren aan de algen zijn bezweken. Bovendien wijst de Bretonse landbouw er op dat de laatste jaren al vele miljoenen is geïnvesteerd in maatregelen tegen de vervuiling van het oppervlaktewater en de rivieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.