Home

Nieuws 701 x bekeken 5 reacties

Forse daling aantal weidevogels

Wageningen - De laatste 20 jaar is in Europa het aantal weidevogels erg teruggelopen.

De snelste dalers zijn de patrijs (-66 procent), grutto (-56) , graspieper (-51) en kneu (-49). Bij andere vogelsoorten is een kleinere daling te zien. Dat blijkt uit een Europees onderzoek waarbij 145 vogels in 25 landen zijn gemonitord, meldt vrijdag natuurbericht.nl.

De intensieve landbouw is een van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van het aantal weidevogels. Boeren moeten worden gestimuleerd om te zorgen dat vogels in hun gebied beter kunnen leven, zegt Vogelbescherming Nederland.

In oktober komen voorstellen voor nieuw Europees landbouwbeleid. Vogelbescherming Nederland hoopt dat daarin plannen staan voor agrarische natuurbeheer en andere natuurvriendelijke methoden voor landbouw om de teruggang van de weidevogels een halt toe te roepen. "Het gaat niet om een keuze maken tussen het produceren van voedsel en natuurbescherming. We zijn er van overtuigd dat beide hand in hand kunnen gaan."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ophouden met die kletspraat! Geef de echte oorzaak aan en ga niet altijd iemand zoeken die de boosdoener moet zijn! Bij ons komen veel weidevogels voor, dit komt omdat er bemest wordt, ze komen op het voedsel af! Als de jagers voldoende bandieten afschiet dan hou je voldoende vogels over. Het zijn vooral de vossen en kraaien en roofvogels die veel weide vogels dood maken! De rijgers, maar vooral de aalscholvers zijn de grote oorzaak van de achteruitgang van de visstand. Het is schandalig dat dit getolereerd wordt, het kost klauwen geld en anderen worden met het probleem op geschept! Als dit natuur beleid is, dan gelooft straks geen mens meer in de belangreikheid van natuur! De ganzen zijn en worden de volgende plaag! Wanneer leren ze beheren van natuur en dieren in het wild?

 • no-profile-image

  Om elk nest weidevogels cirkelen bij ons 20 kraaien.

 • no-profile-image

  Waarom worden we hier in nederland afgerekent op een daling van de weidevogels terwijl die vaak maar een klein deel van het jaar hier verblijven , de grutto komt eind maart en is in juli alweer vertrokken naar de andere kant van de wereld waar hij driekwart jaar verblijft en daar zal hij zeker ook wel vijanden hebben .Als de vogelbescherming dat ook eens onderzoekt? Maar hun onderzoek stopt bij de grens want ze heten vogelbescherming
  "NEDERLAND"

 • no-profile-image

  Ze heebben vast ook de roofvogels geteld,maar die cijfers maken ze maar niet bekend.
  Eigenlijk moeten we dat als sektor zelf doen,en kunnen we ze daar mee om de oren slaan.

 • no-profile-image


  dobber schreef:
  Om elk nest weidevogels cirkelen bij ons 20 kraaien.

  Ik adviseer om eens met de plaatselijke jager te gaan praten.
  De kraai mag namelijk het gehele jaar door geschoten worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.