Home

Nieuws 499 x bekeken

Flink lagere economische groei in Europa

Luxemburg – De groei van de Europese economieën is in het tweede kwartaal van dit jaar sterk afgezwakt.

Op kwartaalbasis groeide zowel de economie van de eurozone als de 27 EU-landen met slechts 0,2 procent. In Nederland kwam de groei uit op een minieme 0,1 procent.

Op jaarbasis bedroeg de economische groei van de eurozone 1,7 procent. Dat is fors minder dan de 2,5 procent groei die in het eerste kwartaal nog werd bereikt.

De afzwakkende groei in de eurozone werd vooral veroorzaakt door verslechterde prestaties in Duitsland en Frankrijk. In Duitsland daalde de groei het hardst. Terwijl in het eerste kwartaal nog een groei werd geboekt van 1,3 procent, moesten de Duitsers nu genoegen nemen met een magere 0,1 procent. In Frankrijk daalde de groei met 0,9 procentpunt zelfs naar nul.

Finland heeft nog geen last van groeivertraging. Integendeel, het land noteerde een stijging van 0,8 procentpunt ten opzichte van het eerste kwartaal. Finland boekte met een groei van 1,2 procent van alle eurolanden, op Estland na, het beste resultaat. In Italië en Oostenrijk nam de groei licht toe.
In de 27 EU-landen noteerde Letland met 2,2 procent een opmerkelijke groei, die 1,7 procentpunt hoger lag dan in het eerste kwartaal. De groei van de Britse economie daalde licht naar 0,2 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.