Home

Nieuws 149 x bekeken

Financiële onrust rond Italië en Spanje houdt aan

Rome/Madrid - De rentes op staatsleningen van Italië en Spanje hebben nieuwe records van meer dan 6 procent aangetikt.

De hoge rentes dreigen de Zuid-Europese landen in een vicieuze spiraal te brengen. Als de crisis niet wordt opgelost, dreigt voor de Eurozone opnieuw een diepe recessie. De Italiaanse en Spaanse markt vertegenwoordigen een jaaromzet voor de agribusiness van zo’n 3 miljard euro.

De hoge rentes maken het voor de landen steeds moeilijker aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Ze worden mogelijk gedwongen meer geld, opnieuw tegen hoge rentes, aan te trekken om de spreekwoordelijke gaten te vullen. Zo niet, dan zal de overheid extreem in de uitgaven moeten snijden.

De gevolgen voor de agribusiness lijken vooralsnog klein. De euro steeg nog iets aan waarde tegenover de dollar omdat de zorgen over een nieuwe Amerikaanse recessie weer toenemen. Wanneer de economieën echter geraakt worden, kan de afzet uiteindelijk afnemen De afzet van producten Nederland voert vooral vlees uit naar beide landen.

Dit jaar is de export in waarde nog iets gestegen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De waarde van de agrarische uitvoer naar Italië kwam tot en met mei uit op 873,4 miljoen euro. De export naar Spanje kwam uit op 600,6 miljoen euro. Nederland exporteert naar Italië vooral vlees. Nederland exporteert naar Spanje veel groenten, fruit en vlees.

Twee weken geleden bestond de hoop dat een hulpplan voor Griekenland de kalmte in de Eurozone terug zou brengen. Deze hoop is ongegrond gebleken. Obligatiehandelaren zien de problemen van Italië en Spanje blijkbaar goeddeels los van de Griekse financiële crisis.

Analisten zien een rentepercentage van ongeveer 7 procent op staatsleningen als het maximaal draagbare. Toen Griekenland de grens bereikte, werd een noodplan ingesteld waarbij belastingbetalers in de Eurozone tenminste 159 miljard euro bij elkaar zullen brengen.
De Italiaanse en Spaanse economieën zijn echter respectievelijk zes en vier keer groter dan de Griekse economie. Het Europese vangnet is eenvoudigweg niet groot genoeg om één, laat staan alle twee de economieën te redden.

Of registreer je om te kunnen reageren.