Home

Nieuws

Fair Produce zoekt connectie met Fairtrade

Den Haag - De Stichting Fair Produce Nederland heeft de connectie gezocht met Max Havelaar.

Doel is kennisuitwisseling over eerlijke voorwaarden voor producenten. Dat meldt projectleider Peter Baltus. De organisaties hebben woensdag overleg gevoerd over de mogelijkheid om gezamenlijk op te trekken. Volgens Baltus zijn beide partijen enthousiast over de mogelijkheden om samen te werken en ervaring uit te wisselen. “Wij merken dat ze heel blij zijn dat wij dit initiatief neerzetten.” Dat betekent niet dat er Nederlandse producten in de toekomst onder het fairtrade-label zullen worden geschaard, aldus Baltus. “Dat willen ze pertinent niet. De focus van de organisatie ligt bij ondersteuning van ontwikkelingslanden.”

Tegelijkertijd is er in Nederland een duidelijke roep van producenten om erkenning te krijgen voor het feit dat ze onder eerlijke omstandigheden produceren, signaleert de Stichting Fair Produce. “Zij worden regelmatig benaderd door Nederlandse partijen die iets met fairtrade willen. Nu kunnen ze zeggen: We hebben een interessant initiatief op eigen bodem.”

Volgens Baltus is er voorlopig nog geen sprake van het labelen van producten die volgens de voorwaarden van Fair Produce Nederland geproduceerd zijn. Maar hij sluit die kans niet uit. “Je zou ook kunnen denken aan een supermarkt dat een eigen duurzaamheidslabel hanteert en bij de inkoop het gedeelte van goed werkgeversschap wil hebben afgedekt.” Het label is in eerste instantie in het leven geroepen om de misstanden in de champignonsector aan te pakken, maar volgens Baltus wordt ook vanuit andere partijen in de tuinbouw interesse getoond.

Of registreer je om te kunnen reageren.