Home

Nieuws

FAO waarschuwt voor nieuwe stam vogelgriep H5N1

Rome - De wereldvoedselorganisatie FAO waarschuwt voor een nieuwe en gevaarlijke stam van het vogelgriepvirus H5N1. De organisatie roept op tot een verhoogde staat van paraatheid om verdere uitbraken te voorkomen.

De nieuwe variant van het virus, ook wel H5N1 - 2.3.2.1 genoemd, verspreidt zich op het moment in Vietnam en China. Dit virus is zodanig gemuteerd dat bestaande vaccins niet meer werken. De FAO vreest dat het virus ook naar Cambodja, Thailand en Maleisië zal verspreiden. “Ook kan het virus via wilde vogels naar andere continenten verspreiden”, waarschuwt de FAO.

Dit jaar zijn van het ‘oude’ H5N1-virus gevallen gemeld in Israël, Bulgarije, Roemenië, Nepal en Mongolië, geeft de FAO als voorbeeld van de dreigende verspreiding van het virus. De FAO roept landen daarom op extra alert te zijn op het virus en monitoringsprogramma’s goed uit te voeren.

Sinds 2003 zijn 565 mensen geïnfecteerd met H5N1, waarvan 331 mensen zijn overleden. Daarnaast zijn meer dan 400 miljoen stuks pluimvee geruimd als gevolg van uitbraken van het virus. De schade hiervan bedraagt ongeveer 14 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.