Home

Nieuws

FAO: nieuwe stam vogelgriep vraagt om hogere paraatheid

Rome – Een nieuwe stam van het vogelgriep virus (H5N1) verspreidt zich in Azië. Dit meldt de wereldvoedselorganisatie FAO. De organisatie wil daarom verhoogde paraatheid om verdere uitbraken te voorkomen.

Volgens Juan Lubroth, hoofd van de veterinaire dienst van FAO, is de gemuteerde versie van het virus (type H5N1 – 2.3.2.1.) in staat om bestaande vaccins te omzeilen.

In Vietnam is de nieuwe virusstam al gevonden in de noordelijke en centrale delen van het land, delen waar H5N1 endemisch is. De kans dat wilde vogels het gemuteerde virus meebrengen naar Cambodja, Thailand en Maleisië is erg groot volgens Lubroth. Ook in China is het virus aangetroffen. Vietnam overweegt een gerichte vaccinatiecampagne dit najaar.

Het H5N1-virus heeft inmiddels 565 mensen besmet sinds het voor het eerst opdook in 2003. 331 mensen zijn overleden. Sinds 2003 zijn ruim 400 miljoen stuks pluimvee geruimd als gevolg van uitbraken, met een totale schade van rond de 20 miljard dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.