Home

Nieuws 238 x bekeken

Exportwaarde bloemen en planten stijgt in juli fors

Aalsmeer – De exportwaarde van bloemen en planten uit Nederland ligt tot en met juli 3 procent hoger dan een jaar eerder, op 3,3 miljard euro.

De omzetstijging kreeg een flinke impuls in juli. De hogere juli-omzet is vooral het gevolg van hogere inkoopprijzen en zeggen niets over de marge van exporteurs. Dat meldt het hoofdbedrijfschap agrarische groothandel, HBAG.

De exportomzet van snijbloemen steeg in juli met 12 procent tot 205 miljoen euro. Daarmee komt de totale groei in de eerste zeven maanden van dit jaar ten opzichte van 2010 2,4 procent hoger uit op 2 miljard euro. Met pot- en tuinplanten werd in juli een omzetstijging gerealiseerd van 3,4 procent.

Over de eerste zeven maanden komt de plantenexport uit op 1,3 miljard euro. Dat is 3,6 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. HBAG zegt te vrezen voor een vertraging van de groei. Het economische ontij kan ertoe leiden dat mensen op niet strikt noodzakelijke producten gaat bezuinigen, aldus Tom Bijleveld van HBAG.

”Maar het omgekeerde hebben we in het verleden ook gezien. Bloemen en planten kleuren de emotie.” Nederlandse exporteurs investeren volgens Bijleveld blijvend in logistiek en ICT om het hoofd te bieden aan toenemende concurrentie uit bijvoorbeeld Latijns-Amerika, Afrikaanse landen of China.

De Duitse markt is dit jaar stabiel, met een kleine exportkrimp van 1 procent. Met een omzet van 1 miljard euro blijft Duitsland de belangrijkste markt voor Nederlandse bloemen. De waarde van de export naar het Verenigd Koninkrijk, de tweede markt, is tot en met juli 7 procent gestegen tot 453 miljoen euro.

Het belang van Oost-Europese markten voor de sierteelt blijft volgens HBAG groeien. De exportwaarde op Rusland groeide met 29 procent terwijl voor Tsjechië en Slowakije toenames van 16 en 52 procent zijn te noteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.