Home

Nieuws 294 x bekeken

Export peren fors lager dan in 2009 en 2010

Zoetermeer – De export van peren is het eerste halfjaar fors gedaald ten opzichte van vorig jaar. Door lagere volumes naar alle belangrijke afzetlanden is de export 28 procent kleiner met 97 miljoen kilo. Dat meldt het Productschap Tuinbouw in het marktbeeld Peer.

Het jaar 2010 was voor de export van peer uitzonderlijk sterk met een uitvoer van 135 miljoen kilo in het eerste halfjaar. In 2009 lag de export met een volume van 108 miljoen kilo in het eerste halfjaar evenwel ook een stuk hoger dan nu.

In het oog springen de halvering van de export naar Rusland, gevolg van een importstop, en de 31 procent kleinere export naar het Verenigd Koninkrijk. De landen zijn met afzetvolumes van respectievelijk 16 en 21 miljoen kilo nog wel met afstand de belangrijkste bestemmingen.

De export op Zweden daalde echter ook, van 11,7 naar een kleine 9 miljoen kilo. De export naar Frankrijk daalde van 9,8 naar 7,8 miljoen kilo. Van de grootste afzetbestemmingen hield de Duitse markt nog het beste stand. Duitsland kocht het eerste halfjaar 7 miljoen kilo Nederlandse peren tegen 7,5 miljoen kilo in dezelfde periode in 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.