Home

Nieuws 303 x bekeken

Europa niet akkoord met crisiskartel tuinbouw

Brussel – De Europese Commissie heeft het tuinbouwvoorstel om tot een tijdelijk crisiskartel te komen afgekeurd.

Het voorstel werd in juli ingediend door de initiatiefgroep Nu of Nooit. Volgens voorzitter Jan Zegwaard was de uitspraak te verwachten. “Gezien het uitstel, hadden we hier al rekening mee gehouden.” Het idee van de betrokken telers was om gecoördineerd product uit de markt te nemen om zo de schade, als gevolg van de Ehec-crisis, te beperken. Voor het initiatief bestond een breed draagvlak in de sector.

Hij noemt het vervelend dat er geen gebruik gemaakt kan worden van de maatregel, die in het leven was geroepen om de schade van de Ehec-crisis te beperken. “We kijken nu hoe we verder moeten met z’n allen. Dit was een optie om de pijn van de crisis iets te verlichten. Dat gaat nu niet door.”

De initiatiefgroep heeft inmiddels de hulp van Rijnconsult ingeroepen om tot een andere vorm van ketensamenwerking te komen. Volgens critici zijn er diverse mogelijkheden, waarvan consolidatie als een van de beste opties wordt genoemd. Ook internationale samenwerking zou een mogelijke optie zijn.

Rijnconsult moet voor 1 oktober met een advies komen. “Daarna zal de sector aan zet zijn om de plannen te implementeren”, aldus Zegwaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.