Home

Nieuws

Eurocrisis: excuses geaccepteerd, maar verwarring niet weggenomen

Den Haag – De coalitiepartijen accepteren de excuses die premier Mark Rutte heeft gemaakt voor de ontstane verwarring over de noodhulp aan Griekenland.

Een minderheid van de Kamer vinden dat er nog steeds onduidelijkheid bestaat. Dinsdag kwamen de financieel specialisten van de verschillende fracties vervroegd terug van reces voor een debat over de eurocrisis. Het voornaamste onderwerp op de agenda was de rekenfout van Rutte na afloop van de eurotop eind juli over de hoogte van het steunbedrag. De meeste partijen, inclusief gedoogpartner PVV, accepteerden diens uitleg en vinden dat daarmee de kwestie is afgerond.

Maar met name oppositiepartij PvdA blijft grote moeite houden met de uitleg van Rutte en minister Jan Kees de Jager (Financiën). Ronald Plasterk van die partij vindt dat het nog altijd niet duidelijk is welk deel van de steun door de belastingbetaler moet worden opgehoest. Daarnaast wees hij erop dat de Kamer voorafgaand aan de top toestemming gaf voor steun ter waarde van 90 miljard, terwijl het kabinet uiteindelijk instemde met ruim het dubbele daarvan.

Woensdag wordt er verder vergaderd. Partijen kunnen dan ook moties indienen. De verwachting is dat er in elk geval een voorstel wordt gepresenteerd voor de oprichting van een Europese begrotingsautoriteit. Deze zou landen die de regels overtreffen sancties moeten kunnen opleggen. Het CDA is hier voorstander van, evenals een aantal oppositiepartijen. Rutte wil echter 'nog niet over structuren' praten.

Of registreer je om te kunnen reageren.