Home

Nieuws 192 x bekeken

Ehec leidt tot veel zorgen over veiligheid voeding

Den Haag – Ruim eenderde van de bevolking maakt zich sinds de Ehec-uitbraak meer zorgen over de veiligheid van voedsel.

Met name vrouwen en 55-plussers besteden nu tijdens het koken extra aandacht aan hygiëne. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim tweeduizend Nederlanders. Van de ondervraagden zegt 38 procent anders met eten om te gaan, 18 procent rauwe groente beter te wassen en 16 procent meer te letten op hygiëne. Het Voedingscentrum zegt positief verrast te zijn door deze uitkomst.

Toch is er ook reden tot zorg, vindt de organisatie. Een kwart van de ondervraagden onderschat namelijk zijn eigen rol bij het voorkomen van besmetting van het eten. Het wassen of verwisselen van bestek tussen de bereiding van rauw en gekookt of gebakken voedsel is niet vanzelfsprekend.

Ook gebruikt 10 procent van de ondervraagden wel eens producten na het verstrijken van de uiterste houdbaarheidsdatum. Met name in gezinnen met jonge kinderen wordt vaak nonchalant met hygiëne omgegaan, aldus het Voedingscentrum.

Of registreer je om te kunnen reageren.