Home

Nieuws 3 reacties

Economen zien kans einde euro toenemen

Londen – Economen van de hoog aangeslagen Economist Intelligence Unit (EIU) schatten de kans dat de euro verdwijnt nu op 40 procent. De euro is voor de Nederlandse export van eminent belang, aldus analisten.

De export is ook voor de agribusiness van groot belang. Circa 80 procent van de Nederlandse agrarische productie gaat de grens over.

Volgens de EIU dreigen politieke leiders de eurozone met hun gestuntel op te blazen. De Belgische hoogleraar Paul de Grauwe van de Katholieke Universiteit Leuven zei tegenover televisieprogramma RTL-Z dat de kans op het einde van de euro inderdaad toeneemt. ”De kans is veel groter gemaakt,” aldus De Grauwe, die vooral wijst op de afspraken die Finland met Griekenland maakte.

Finland bleek donderdag een onderpand te hebben bedongen bij Griekenland voordat het akkoord ging met het verstrekken van leningen en garanties. De Grieken moeten volgens de afspraken 5 miljard in Finland stallen.Onder meer de Nederlandse en Oostenrijkse regering eisten in Brussel vervolgens dezelfde voorwaarden.

Inmiddels is deze eis min of meer vervangen door een voornemen de Finnen af te houden van een dergelijke deal. Volgens De Grauwe is de afspraak überhaupt onuitvoerbaar wanneer deze gaat gelden voor meer landen. Hij vergelijkt de situatie met een bank die een consument alleen 250.000 euro hypotheek wil verstrekken mits je eerst 250.000 euro cash bij de bank stalt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Wat is het nadeel als de Euro zone uit een valt? Zijn we als exporteur echt zo gelukkig met een Eurozone waarvan een deel niet instaat is zijn goederen te betalen? Griekenland is alleen bij machte zijn import te betalen, als we als rijke Eurozone leden eerst miljarden op hun rekening storten tegen afbraak rente, m.a.w. we betalen zelf onze eigen export aan ons zelf. Hoe knots kunnen economen zijn, dat ze dit een gezonde economische groei noemen? Stel we houden onze miljarden in onze zak (voor eigen gebruik) en laten de arme broeders vallen en helaas dan hebben we een daling van de export, maar de resterende export wordt betaald met geld, dat we niet eerst aan de kopers hebben gegeven. Aan hen lenen heet het in vakjargon, maar we weten nu al dat ze nu niet en in de toekomst niet bijmachte zullen zijn om de lening af te lossen, anders dan met een nieuwe lening. Wordt het niet eens tijd om deze visieuze cirkel van lenen om de vorige lening af te lossen te doorbreken? De politiek heeft geen idee wat het kost als we de Eurozone laten klappen en ook niet wat het kost als we de zaak willen redden als het al te redden is. Misschien moeten politicie zo eerlijk zijn en toegeven dat de Euro in deze vorm en in het huidige Europa met de enorme mentale verschillen en geen bestuurlijke macht op economisch en sociaal gebied een grote misser is geweest. Een UTOPIE van de bovenste plank.

  • no-profile-image

    Veerman gaf indertijd al het voorbeeld van GOEDE handel; hij stortte 10 miljoen euro naar China en verkocht vervolgens "kennis". Dit was de voorloper van wat er nu gebeurt. Wat worden we toch geregeerd door een stelletje onbenullen, toen en nu.

  • no-profile-image

    Nog vergeten: die "kennis" verkocht hij voor VIJF miljoen euro. Hij gaf er dus zelfs nog geld bij. De Chinezen begrepen het systeem wel, maar Veerman...?

Of registreer je om te kunnen reageren.