Home

Nieuws

EU vecht Canadese subsidies voor hernieuwbare energie aan

Genève - De EU heeft bij de wereldhandelsorganisatie WTO gerefereerd aan een subsidiesysteem voor hernieuwbare energie in de Canadese provincie Ontario.

Het subsidiesysteem beloont gebruik van technologie uit Ontario en Canada. De EU dreigt in navolging van Japan een officiële klacht in te dienen bij de WTO wanneer de systematiek niet spoedig wordt aanpast. De Canadese provincie Ontario kent een subsidiesysteem voor hernieuwbare energie waarbij is vastgelegd dat de technologie en de producten die worden gebruikt uit Canada moeten komen. De Europese Commissie stelde eerder al dat dit een duidelijke overtreding is van WTO-regels.

Volgens het subsidiesysteem moet bij projecten voor zonne-energie 40 tot 50 procent van de kosten gemaakt worden in Canada. In de toekomst groeit dit percentage naar 60 procent. Bij projecten met biomassa wordt de subsidie groter naarmate meer Canadese componenten worden ingezet.

Eerder heeft Japan dezelfde kwestie bij de WTO gemeld. Japan heeft de WTO al gevraagd een beoordelingspanel in te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.