Home

Nieuws

EU: Ehec-certificaat Rusland niet meer nodig

Brussel – Brussel bevestigt dat Rusland vanaf dinsdag geen Ehec-certificaten meer eist voor groente uit de EU. Een dag eerder meldde de Russische gezondheidsdienst al dat speciale papieren niet langer nodig zijn.

Eurocommissaris John Dalli (gezondheid) is blij met het besluit. Hij stelt dat Moskou zich daarmee aan eerder gemaakte afspraken houdt. In juni kwamen Commissie-voorzitter Barroso en de Russische president Medvedev overeen dat de verplichte certificering vervalt als er tien dagen achtereen geen humane besmettingen worden ontdekt. Het laatste geval dateert van 27 juli.

Na de Ehec-uitbraak in Duitsland, begin juni, besloot Rusland alle groente uit de EU te weren. Na onderhandelingen met staatssecretaris Henk Bleker en Barroso hief Moskou de boycot op voor bedrijven die beschikken over een speciaal voor deze situatie ontwikkeld certificaat. De crisis leidde tot nu toe tot bijna vierduizend zieken in de EU en Noorwegen, waarvan er 46 stierven.

Of registreer je om te kunnen reageren.