Home

Nieuws

ELI: geen aanpassing risicogrenzen neonicotinoïden voor mens

Den Haag - Het onderzoek naar de effecten van neonicotinoïden op de humane gezondheid van onderzoeker Li is geen aanleiding om de wijze van toetsen van gewasbeschermingsmiddelen te veranderen.

Dat concludeert het ministerie van landbouw na advies van het RIVM. In het onderzoek van Li, dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Neuroscience Research, is gekeken naar de effecten van neonicotinoïden op het zenuwstelsel van de mens. Hieruit blijkt dat mensen ook gevoelig zijn voor de stoffen. Ze zijn wel minder gevoelig dan insecten. Wel rapporteert Li over enkele acute vergiftigingen met imidacloprid (een neonicotinoïde). De studie van Li is volgens het RIVM echter niet bedoeld en geschikt om de beschikbare risicogrenzen van neonicotinoïden voor mensen ter discussie te stellen.

De toelating van gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden gebeurt door Ctgb, op basis van onder andere risicogrenzen die de Europese Efsa heeft vastgesteld. Het gebruik van deze middelen staat onder druk, omdat er mogelijk verband is met bijensterfte. Hierop zijn eerder dit jaar bepaalde middelen verboden, of is het gebruik ervan beperkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.