Home

Nieuws 189 x bekeken

ECB lijkt te hinten op laagblijvende leenkosten

Frankfurt - De leenkosten voor bedrijven lijken langdurig gelijk te blijven.

Dat kan althans worden opgemaakt uit een uitspraak van Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Trichet zei dat de ECB het risico van inflatie opnieuw zal beoordelen, wat wordt gezien als een teken dat de rente niet verhoogd wordt. Prijzen lagen in juli en augustus respectievelijk 2,6 en 2,4 procent hoger dan een jaar eerder. De verwachting is dat de rente in de komende maanden weer boven de 2,4 procent zal uitkomen. De ECB heeft als primair doel de inflatie onder, maar wel vlakbij 2 procent te houden.

Om de inflatie te beperken verhoogde de ECB de rente in april en juli tot het nog altijd lage niveau van 1,5 procent. De kans dat de ECB de rente, die het berekent aan commerciële banken, opnieuw verhoogt, wordt door de uitspraak van Trichet een stuk kleiner geacht. De rente voor bedrijfsleningen volgt vaak de ontwikkeling van de ECB-rente.

Of registreer je om te kunnen reageren.