Home

Nieuws

Duitse groentetelers somber door uitblijvend marktherstel

Düsseldorf – De nasleep van de Ehec-crisis in de Duitse groenteteelt is nog niet overwonnen. Dat zegt voorzitter Theo Germes van de vakgroep Gemüsebau van het Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauer.

”De prijzen zijn nog steeds onbevredigend en de vraag is nog niet teruggekeerd naar het niveau van de periode voor de crisis.”

Germes betitelt de situatie op de markt voor groente als zeer gespannen. Dat was naar zijn mening eigenlijk ook al voor de Ehec-uitbraak het geval, maar die gaf de markt halverwege mei nog eens een zoveel hardere klap. ”Feitelijk hebben de telers te maken met eenzelfde situatie als in 2009 toen vollegrondsgroente door het vroege voorjaar gelijktijdig met de groente uit Zuid-Europa op de markt kwam. Dat resulteerde in dumpprijzen. Net toen dat achter de rug was, kwam de Ehec-crisis en daarvan heeft de markt zich nog niet serieus hersteld,” schetst Germes het verloop. ”We kunnen niet anders dan afwachten of de situatie dit jaar überhaupt nog beter wordt.”

Het noordelijke Rijnland herbergt het grootste groentetuinbouwgebied van Duitsland met een slordige zeshonderd telers en een areaal van een slordige 14.000 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.