Home

Nieuws

Discussie toekomst PT komt nu in finale fase

Zoetermeer - De branche-organisaties in de tuinbouw hebben standpunten ingenomen over de toekomstige taken en relatie met het Productschap Tuinbouw.

Volgende week start een reeks besloten sectorcommissievergaderingen over de toekomst van het schap. In november moet dat leiden tot een bestuursbesluit met de overgebleven taken en besluitvormingsprocedure. Na vergaderingen voor bollen, boomkwekers en hoveniers komen begin september ook de branche-organisaties voor bloemkwekerijproducten en groenten en fruit bij elkaar.

Branche-organisatie VHG voor de hoveniers zal in ieder geval niet uit het PT stappen, laat voorzitter Bert Gijsberts weten. “Het draagvlak bij hoveniers voor veel taken van het PT is beperkt, maar we denken dat het PT een link is met de primaire tuinbouw die we niet willen loslaten. Voor zaken als onderzoek en duurzaamheid is een coördinatie van het PT uiterst belangrijk. We denken wel dat het aantal taken zal afnemen voor onze achterban, we kunnen als VHG meer dingen zelf gaan doen.”

Het hoofdbestuur van de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO heeft ook een standpunt ingenomen, maar geeft aan dat er nog discussie is over de collectieve financiering via het schap. “Deze discussie zal de komende maanden ook worden gevoerd en hangt sterk af van het besluit van het kabinet over de publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties”, stelt directeur Siep Koning in het ledenblad Fruitteelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.