Home

Nieuws 4 reacties

'Denken aan vlees maakt mensen hufterig'

Nijmegen – Denken aan vlees maakt mensen hufteriger en geeft een eenzaam gevoel. Dat concludeert onderzoeker Roos Vonk van de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met onderzoekers van de Tilburg University.

”Het lijkt erop dat vegetariërs en flexitariërs beter in hun vel zitten. Ze zijn ook nog socialer en minder eenzaam”, zegt onderzoeker Diederik Stapel van de Tilburgse universiteit.

De psychologen onderzochten het psychologisch effect van denken aan vlees. ”Denken aan vlees maakt mensen minder sociaal. Ook blijkt dat mensen eerder vlees kiezen wanneer ze zich onzeker voelen”, concluderen de onderzoekers. Dit komt mogelijk omdat vlees een gevoel van superioriteit of status geeft, veronderstellen de onderzoeken.

De psychologen onderzochten de voedingskeuze van een groep mensen die onzeker waren gemaakt. Zestig procent koos voor biefstuk, boven vis of een vegetarische omelet. In de controlegroep koos 20 procent voor biefstuk. ”Dit wijst erop dat mensen niet in de eerste plaats vlees eten omdat ze het lekker of gezond vinden. Vlees geeft een oppepper aan je status en je ego”, aldus Vonk.

In andere studies is onderzocht wat er met mensen gebeurt als ze aan vlees denken. Mensen die een plaatje hadden gezien van biefstuk bleken egoïstischere keuzes te maken bij een verdeelspel dan mensen die een plaatje van een koe of een boom hadden gezien. Ook vonden de mensen zichzelf belangrijker dan andere mensen.

Roos Vonk is oud-voorzitter van Wakker Dier en kwam vorig jaar met een petitie tegen de intensieve veehouderij, die door meer dan honderd wetenschappers werd ondertekend.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hoe meer mensen er worden toegelaten op universiteiten, hoe meer de gekte toeslaat. Las vanmorgen nog in de krant dat de toeloop naar universiteiten weer fors is toegenomen. Ik houd mijn hart vast voor de toekomst.

 • no-profile-image

  Hoe onzeker en gek ben je om als psygoloog en verbonden aan een universiteit te onderzoeken wat de psygologische betekenis van het eten van vlees is.We raken in dit land wel heel erg de weg kwijt!!!

 • no-profile-image

  Jammer genoeg is de basis van dit gehele onderzoek gebaseerd op de mening van enkele fanatieke vegetariërs die zichzelf op een voetstuk hebben geplaatst ver boven de mensen die een mix van vlees, vis, eieren, zuivel en plantaardig voedsel consumeren.

  Ik vind het prima dat iemand er voor kiest om vegetariër te zijn maar heb dan ook respect voor mensen die daarover anders denken en doen.

 • no-profile-image

  heel graag wil ik van Roos, Marcelen Diederick vernemen waar ik dat aantal studies terug kan vinden
  er zijn publicaties van neem ik aan. graag zou ik deze studies is inzien
  mochten bovengenoemden dit forum niet lezen dan hoor ik graag van auteur Sake waar ik die studies kan vinden
  of is het soms alleen maar lucht!!!! propaganda?????

Of registreer je om te kunnen reageren.