Home

Nieuws

Crisis zorgt voor lagere gasprijs

De Lier – De gasprijs moet door de onrust op financiële markten de komende weken zo’n 2 tot 4 cent per kuub kunnen dalen. De dagmarkt is wel uiterst beweeglijk en dus onvoorspelbaar. Omdat de gasprijs meestal eerder daalt dan de stroomprijs zal de marge op WKK-installaties waarschijnlijk verbeteren.

Energiebureau Powerhouse ziet bij monde van marktanalist Arjen Langeveld de gasprijs niet zo snel reageren als de olieprijs. ”De prijs voor aardolie is in twee weken tijd zo’n 12 procent gedaald. De gasprijs daalt met misschien de helft van dat percentage.” De gasprijs ligt nu op de termijnmarkt op zo’n 26,5 cent per kuub voor levering in 2012.

Energie-adviseur Sander Zaat van NIFE Energieadvies: ”Volgens ons kan van de gasprijs wel zeker 4 cent af. Harde voorspellingen zijn wel moeilijker omdat na de oliemarkt nu op de TTF ook toenemend speculanten actief zijn.

In de markt leeft nog steeds de gedachte dat de Japanse wederopbouw weleens tot een grote vraag naar vloeibaar gas (LNG) kan leiden, aldus Zaat. De buffers LNG zitten volgens Zaat overvol. Japan lijk het enige risico op een hogere prijs op dit moment.”

Volgens bureau AgroEnergy zal de prijs licht dalen omdat deze reeds laag is ten opzichte van enkele jaren geleden. Een prijscorrectie zal volgens AgroEnergy vermoedelijk pas omvang krijgen in het vierde kwartaal. Het bureau adviseert mensen nog niet te ver vooruit gas in te kopen. De spotprijs ligt nu ook circa 6 cent lager dan de prijs op de termijnmarkt.

De olieprijs reageert het eerst op economische tegenwind, gevolg door gas en daarna stroom. Energiebureau Endon zegt dat de sluiting van Duitse kerncentrales de stroomprijs extra ondersteunen. Endon denkt dat de marge (sparkspread) op WKK’s verbetert. De gemiddelde sparkspread bedraagt nu 33 euro per mWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.