Home

Nieuws

Consumentenbond kritisch over luchtvracht groente

Den Haag – Nederlandse supermarkten laten tientallen soorten groente en fruit invliegen om product ook buiten het Europese seizoen te verkopen.

De Consumentenbond zet daar in het ledenblad van september kritische vragen bij. De bond gebruikt gegevens van Milieu Centraal over de milieudruk van groente en fruit. Die organisatie geeft al langer een kalender uit om consumenten te laten kiezen voor seizoensproducten. Zo is de milieudruk van Keniase vollegrondsboontjes vele malen hoger dan die van de Nederlandse vollegrond, juist door de luchtvrachtverbinding met Kenia.

De bond keek naar het beleid van supermarkten. Service-winkelketens als Albert Heijn, maar ook Plus en Super de Boer hebben allemaal ingevlogen product. Volgens de Consumentenbond laat Lidl geen enkel product invliegen, Aldi zegt alleen 5 procent van de sperziebonen in te vliegen.
De Consumentenbond wijst wel op de voordelen van luchtvracht voor veel ontwikkelingslanden. Veel producten kunnen alleen per vliegtuig geëxporteerd worden en leveren landen de nodige buitenlandse handel en investeringen op die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.