Home

Nieuws

China transformeert voedingsmarkt

New York – China eist de komende jaren een belangrijke rol op in de handel in agrarische grondstoffen, wat leidt tot hogere prijzen voor boeren.

Dat stellen onderzoekers van zakenbank Goldman Sachs. De bank verwacht dat China de grip op de handel verder zal versterken door te blijven investeren in overzeese landbouwgronden.

Op dit moment staat China, goed voor zo’n 20 procent van de wereldbevolking, nog niet hoog op de lijstjes van grootste exporteurs en importeurs van voeding. Aan de importkant domineert Japan, aan de exportkant domineert Brazilië. Vanwege de economische omvang speelt de Verenigde Staten zowel als importeur als exporteur eveneens een grote rol.

Goldman Sachs wijst echter op de vleesmarkt. China produceert te weinig voedsel. Het tekort vertegenwoordigt volgens de Wall Street-analisten 133 miljard dollar (92 miljard euro). In 1997 nog had China een vleesoverschot met een waarde van 70 miljard dollar (48 miljard euro). China koopt overigens vooral waar het goedkoopst wordt geproduceerd: in Zuid-Amerika.

De grotere rol die China opeist, vertaalt zich ontegenzeggelijk in hogere prijzen op de wereldmarkt, aldus de rapporteurs. In Westerse landen betekent dit betere inkomens voor boeren maar druk op de levensstandaarden. Het rapport wijst erop dat Europeanen nu al veel meer betalen voor wijn omdat Chinezen ook op de flessen bieden.

De Chinezen kopiëren een praktijk die al langer gangbaar is voor rijke golfstaten, aldus Goldman Sachs. Ze kopen landbouwgrond in het buitenland en exporteren voedsel vanuit de aangekochte gronden direct en zonder tussenkomst van handelshuizen naar de thuismarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.