Home

Nieuws

'Bui België kost mij 40.000 euro na prijsval schilfruit'

Doetinchem – De extreme weerschade in de Belgische fruitteelt zorgt voor een flinke daling in de prijs voor industriefruit.

Dat effect is voelbaar op Nederlandse bedrijven met hagelschade. ”Die bui in België is natuurlijk een ramp voor de telers daar, maar mij kost die bui ook in één klap 40.000 euro”, zegt een teler in Nederland die verhageld is.

In België verhagelde vorige week 3.000 hectare appels en peren. Dat levert een enorm aanbod appels en peren voor industrie op en dat druk de prijs. Fabrieken kunnen dat aanbod moeilijk verwerken.

Fruitmasters bevestigt dat de prijs voor industriefruit is gedaald met 2 tot 5 cent per kilo. ”Het klopt dat als je 800 ton industriefruit wil afzetten dat de prijsdaling dan 40.000 euro opbrengst kost. Dan ben je als teler extra gedupeerd”, stelt een woordvoerder. Vooral telers die op de dagmarkt hun industriefruit afzetten zullen dit merken. De veilingorganisatie heeft met haar telers een deel van het verhagelde fruit in contracten ondergebracht bij fabrieken. Die blijven gehandhaafd.

Het is de vraag hoelang de prijsdruk aanhoudt. Het verhagelde fruit moet snel afgezet worden. Voor later dit seizoen zal het effect beperkt zijn, denkt de organisatie.

De ramp in België heeft voor andere telers juist een positief effect. De contractprijs bij de verkoop op het hout, dus direct van de boom, is 4 cent per kilo gestegen. Bedrijven zoeken in Nederland naar fruitbedrijven die willen verpachten door het verhagelen van Belgische bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.