Home

Nieuws

Britten hopen op Scandinavië rond GLB

Londen – Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden willen één front vormen bij de komende discussies over de toekomst van het Europese landbouwbeleid. De drie landen zetten daarbij in op een drastische verlaging van het budget voor de landbouw.

De Britse staatssecretaris van landbouw Jim Paice heeft daartoe afgelopen week overleg gevoerd met zijn Zweedse collega’s Eskil Erlandsson en met vertegenwoordigers van de Deense regering. ‘’Zweden en Denemarken delen onze visie voor een GLB dat naar de toekomst kijkt en de dubbele uitdaging van het produceren van meer voedsel in een wereldwijde markt en zorgen voor het milieu oppakt. We hebben een landbouwbeleid nodig dat de belastingbetaler duidelijke voordelen biedt en de landbouw in de hele EU helpt om meer concurrerend te worden in plaats van dat het de verouderde structuren oppept.’’

Voor de Britten zou de landbouw op den duur helemaal niet meer afhankelijk moeten zijn van subsidies. Minister Caroline Spelman heeft in dat verband de eerste ideeën van EU-commissaris Ciolos al eerder afgekraakt. De drie landen staan echter alleen in de EU, andere lidstaten waaronder vooral Frankrijk willen het landbouwbudget in ieder geval juist op het huidige peil handhaven.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.