Home

Nieuws 216 x bekeken

Britten bouwen blauwtongvirus voor vaccin

Londen - Britse wetenschappers zijn er in geslaagd het blauwtongvirus na te bouwen. Ze publiceren over hun vondst in het jongste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Doel van het Britse onderzoek is een vaccin te produceren, waarbij het niet nodig is uit te gaan van levend virus. Nu wordt blauwtongvaccin nog gemaakt met behulp van geïnactiveerd levend virus. Blauwtong is en virusziekte die runderen en schapen aantast. De ziekte wordt door muggen overgebracht. Vooral schapen lijden ernstig onder de ziekte.

Professor Polly Roy van de London School of Hygiene and Tropical Medicine leidde het onderzoeksteam. "We hebben het gereedschap en de gebruiksaanwijzing ontwikkeld om nieuwe en betere blauwtongvaccins te ontwikkelen. Dit helpt ons niet alleen bij de bestrijding van blauwtong, maar geeft ons ook inzichten in het bouwen van andere virussen voor de productie van vaccins.'
Het blauwtongvirus is volgens Roy een ingewikkeld virus. "Dit virus buiten de reageerbuis ontwikkelen was een behoorlijke uitdaging", zegt Roy. "Niemand was er tot nog toe in geslaagd zo'n ingewikkeld virus buiten een cel in elkaar te zetten."

Nadat de onderzoekers het virus hadden opgebouwd uit verschillende onderdelen, probeerden ze het uit door het virus in muggecellen te injecteren. "In de cel gedroeg het virus zich net zoals een wild virus dat zou doen. Dat was een opwindend moment. Wat eerst nog een bouwwerk van eiwitten en andere moleculen was, snorde van activiteit en begon zichzelf te kopiëren."

Het Britse onderzoek is een doorbraak voor de ontwikkeling van vaccins, maar biedt ook andere - minder gewenste - mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe virussen. Professor Douglas Kell van de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) zegt dat wetenschappers zich bewust moeten zijn van de sociale en ethische implicaties van hun onderzoek. De BBSRC heeft het onderzoek naar het blauwtongvirus financieel ondersteund.

Of registreer je om te kunnen reageren.