Home

Nieuws 234 x bekeken

Boereninkomen VS stijgt voor het eerst boven 100 miljard dollar

Washington - De totale inkomsten van boeren in de VS stijgt in 2011 voor het eerst boven de 100 miljard dollar.

Het inkomen stijgt ten opzichte van een jaar eerder met 31 procent tot 103,6 miljard dollar (72 miljard euro). Dat meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Het grootste deel van de toename is toe te schrijven aan hogere prijzen voor de grote landbouwgewassen zoals graan, soja en suiker. De waarde van de gewassen stijgt volgens het ministerie met zo’n 33,6 miljard dollar (23 miljard euro), en de VS zal volgens de USDA voor een recordwaarde granen exporteren.

Mais bijvoorbeeld is momenteel op de termijnmarkt in Chicago 74 procent meer waard dan in 2010, mede omdat nu zo’n 39 procent van de mais nu in ethanol wordt verwerkt. Een jaar eerder werd nog slechts een derde in ethanol verwerkt.

Volgens de USDA worden in de akkerbouw maar ook de veehouderij recordomzetten genoteerd. De omzet van akkerbouwers zal met 19 procent stijgen terwijl veehouders de omzet 16 procent zien stijgen. Voor sommige akkerbouwers maar vooral voor veel intensieve veehouders geldt wel dat de marges nog altijd niet bijzonder goed zijn.

De totale kosten van boeren stijgen echter ook met 32,5 miljard dollar tot 300 miljard dollar (208 miljard euro). Een belangrijk deel van de kostenstijging is het gevolg van de fors gestegen prijs voor aardolie en gas. De prijs van kunstmest en landbouwmachines stijgt echter ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.