Home

Nieuws 1 reactie

Bleker: ontwikkeling landbouw Afrika moet topprioriteit krijgen

Den Haag – De ontwikkeling van de landbouw in Oost-Afrikaanse landen moet topprioriteit krijgen in deze landen. Dat vindt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw na een bijeenkomst van de wereldvoedselorganisatie FAO over de problematiek in de hoorn van Afrika.

Bij het tv-programma Knevel en Van den Brink zei hij dat Nederland hier zeker een rol bij kan spelen, maar dat er wel op een zakelijke manier moet worden gehandeld. ”Je moet zaken doen met de lokale ondernemers en niet met satellietbedrijven van de overheid, die vervolgens van de winst mooie pakken gaat kopen."

Bleker zegt dat Nederlandse bedrijven best kunnen samenwerken op landbouwgebied, maar dat dit wel zonder corruptie moet. ”Je moet bikkelhard onderhandelen en geen zaken doen met staatsbedrijven, waarbij het geld in de zakken van overheidsfunctionarissen verdwijnt. Maar je moet daarvoor wel toegang tot het land hebben. Om een voorbeeld te geven: Nederlandse bedrijven willen graag pootgoed en zaaizaad leveren aan Kenia, maar er geldt een importverbod. En dat terwijl productieverhoging topprioriteit moet zijn van het land.”

”De voorzitter van de FAO constateert dat in de landen waar de problemen nu het grootst zijn, de laatste dertig jaar regeringen hebben gezeten die structureel te weinig hebben geïnvesteerd in de landbouw. Daar kan ik echt boos over worden. Want de slachtoffers hiervan zijn weerloze mensen”, aldus Bleker. Hij vindt dat de landbouw in de Oost-Afrikaanse landen topprioriteit moet krijgen.

Tijdens de FAO-bijeenkomst werd duidelijk dat er op dit moment onvoldoende geld is om de slachtoffers van de hongersnood te helpen. Naast de 1 miljard dollar die al beschikbaar is gesteld door de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië, is er nog eens 300 miljoen euro nodig om de slachtoffers noodhulp te kunnen bieden.

Bleker vindt dat de cijfers nog eens kritisch moeten worden bekeken. Ook vindt hij dat gekeken moet worden of ook de oliestaten, of bijvoorbeeld private fondsen als het Bill Gatesfonds, kunnen bijdragen. ”We weten dat een deel van het hulpvoedsel niet op de juiste plek terechtkomt. Daarom moeten we er op een zakelijk manier mee omgaan”, vindt de staatssecretaris.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Waarom kijkt Bleker niet eerst eens naar de corruptie op zijn eigen ministerie? Zolang boeren in dit land worden belazerd door de corrupte ambtenaren ism de WUR, heeft hij geen enkel recht van spreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.